Erlend Øye
Dom omladine Beograda
sala Amerikana
18. jun 2014.

20. jun 2014.

 
 
 
  Norvežanin Erlend Øye evo već drugi put posećuje Beograd. Prvi put je to bilo pre četiri godine kada je sa svojim bendom The Whitest Boy Alive koncertom na Kalemegdanu osvojio beogradsku publiku. Njemu je taj nastup takođe ostao u jako lepom sećanju pa se već na početku koncerta osvrnuo na prošli boravak u Beogradu.

Visok, duge plave kose, sa Nerd naočarima, obučen u zelene farmerke, smeđu majicu, svetli laki sako, i obuven u crvenkastosmedje patike, uz dominaciju pastelnih boja, odisao je blagošću i dobrim raspoloženjem.

Sa sobom je doveo tri muzičara, koji su svirali električnu gitaru, flautu, fagot, melodiku, klavir i time obogatili zvuk sinoćnjeg nastupa.



Iako je Erlend poznatiji po svom prvom bendu Kings Of Convenience ovde nam je dokazao da je naslov njihovog albuma Quiet Is The New Loud adekvatan i da se i dalje može primeniti na njegovu muziku. Inače ovaj koncert je bio u sklopu promocije novog solo albuma Erlenda Øye-a koji se zove Legao i koji će biti objavljen u septembru ove godine.



Prva pesma "Pena Ponc" bila je laka i vrlo emotivna. Erlend peva I think about you night and day, girl…. I mi mu potpuno verujemo. U drugoj numeri Siggi koji je svirao melodiku prelazi na Rhodes električni klavir i zajedno izvode "Fence Me In".

Kako Erlend kaže novi album je na engleskom ali on voli da peva i na italijanskom ! Zbog toga je sledeća pesma raspevana "Dico Ciao" i to je prava call and response song sa učešćem publike u izvodjenju. Što reče moj prijatelj Nebojša, to bi bio pravi izbor za džingl za Cash credit neke od ovdašnjih banaka!



"Single Song Lover" nastavlja u sličnom tempu što znači očaravajuće i melodično. Nakon ove numere islandjanin Siggi, odsvirao je na gitari i otpevao svoju pesmu na maternjem jeziku, koja je izuzetno dobro primljena od strane publike.

Erlend zatim spominje čuvenu kult grupu Big Star iz Memphisa (USA) i izvodi pesmu "Thirteen" sa njihovog prvog albuma. No, dešava se nešto nepredviđeno i Erland kašlje posle prve strofe i prekida izvođenje pesme, pravdajući se da mu smeta dim cigareta u prostoriji i skida sako.



Zatim nastavlja sa drugom strofom pesme, dok očarana publika ne diše osim vašeg izveštača koji koristi priliku da ubaci koju tercu na Erlendov vokal. Nezaboravna pesma i predivno izvođenje.

Jedan od vrhunaca večeri je bilo izvođenje numere "Upside Down", kada se na Erlendov poziv priključila i publika, na taj način što su devojke pevale Upside Down a momci Baby, bom. Izuzetno veselo i zanimljivo.



Øye traži da se priguše svetla i na pitanje upućeno pubici da li je ikada bila u džungli, dobija zvučne odgovore koji oponašaju prepoznatljive životinjske krike. Erlend u toj džungli vidi ljude u šarenim odorama koji se pokreću i plešu i odjednom ta džungla se transformiše u - Siciliju! To je uvod u još jednu pesmu na italijanskom "La Prima Estate", što nije čudno ako se zna da je veliki ljubitelj italijanskih šlagera iz 60tih. Izuzetna pesma izaziva opšte oduševljenje u publici. Istinu da kažem, ceo koncert je protekao u veselom raspoloženju sa puno plesa i osmeha svih prisutnih.



Zvanični deo koncerta je završen i bend napušta binu ali se na ovacije publike ubrzo vraća na scenu. Prvu pesmu Øye posvećuje svim onima koji su bili na prošlom koncertu na Kalemegdanu. To je numera "Golden Cage", koju publika dobro zna i peva zajedno sa članovima benda. Za vreme izvođenja ove numere Erland je sišao sa bine i priključio se publici djuskajući zajedno sa prisutnima par minuta, demonstrirajući svoje plesno umeće. Bis je zavšio još jednom obradom. Naime Øye je slušao na YouTube-u pesmu Burt Bacharacha "Something Big" i posle više slušanja toliko mu se svidela da je odlučio da je obradi. I učinio je to na opšte zadovoljstvo, napravivši još jedan izlet u publiku u parteru. Dva puta međ publikom, pa to i nije tako loše!



Bilo je blizu 23h kada se koncert završio i izuzetno vesela, raspoložena i ozarena publika se počela polako razilaziti a s njom i mi. Dobili smo značajnu količinu optimizma koja jako godi i prija. Može se reći da je Erlend Øye pravi majstor za pravljenje dobrog raspoloženja!

tekst - slobodan vlaketić
foto & Video - nebojša mićković

 
 

koncerti


Voja Bešić Band / S3ngs
Klub DOB-a
25.04.2014.




Zoran Predin
Dom omladine Beograda
26.12.2013.




Kultur Shock
Dom omladine Beograda
08.12.2013.




Stray Dog / Ti
Dom omladine Beograda
06.12.2013.




James Leg
Gun Club, Beograd
01.11.2013.




Mark Lanegan
Dom omladine Beograda
22.10.2013.




Peter Gabriel
Kombank Arena, Beograd
05.10.2013.




Roger Waters
Kombank Arena, Beograd
01.09.2013.




Calexico
Kalemegdan, Beograd
07.08.2013.




YU grupa
Novobeogradsko leto 2013
Blok 45, Novi Beograd




Eric Burdon & The Animals
Kombank Arena, Beograd
15.07.2013.